9 maj 2014

Introduktion

Välkommen till bloggen 99 SD-problem!

Det här är en blogg som under en tid framöver kommer att gräva djupare i partiet Sverigedemokraterna och deras idéer. Tanken är att bloggen ska kunna se igenom Sverigedemokraternas förenklade retorik och kunna göra en något mer ingående analys av varje område.

I det här inledande inlägget vill jag först och främst förklara vad bloggen kommer att handla om och något om bloggens titel. Att hitta 99 problem med Sverigedemokraternas politik kommer knappast att bli en svår uppgift. Jag må ha 99 problem, men att hitta felaktigheter i SD:s politik är inte ett av dem. Hur många SD-problem jag kommer att blogga om återstår att se. Tid och motivation är förstås en faktor...

Så, hur var det då med bloggtiteln? 99 SD-problem är en anspelning på en mängd olika saker. Givetvis är det öppet för egna tolkningar, men jag ska beskriva några anspelningar som jag själv lägger in i begreppet 99 SD-problem.

Det mest självklara är förstås låten 99 problems med Jay-Z. Därifrån känner ni säkert igen frasen: ”If you’re having girl problems, I feel bad for you son. I got 99 problems, but a bitch ain’t one”. Textraden har väckt diskussion och har tolkats som kvinnoförnedrande. Innan man ger sig in i en sådan diskussion är det viktigt att känna till bakgrunden till just den här specifika textraden, som från början rappades av Ice-T i början av 90-talet. I originalversionen med Ice-T sjöng han om vilken grym pimp han är och skröt om hans problemfria liv. I direkt motsats till detta kom komikern Chris Rock med ett förslag till producenten Rick Rubin om att Jay-Z skulle vända på saken och istället fokusera på de problem som faktiskt finns i samhället. Som Rick Rubin har sagt om återanvändningen av textraden: ”And our idea was to use that same hook concept, and instead of it being about the girls that are not his problem, instead of being a bragging song, it's more about the problems. Like, this is about the other side of that story”.

De problem som Jay-Z syftar på i sin låt 99 problems är intressanta och väsentliga för den här bloggens tema. Texten i den andra versen är också den starkaste. Den beskriver en verklig händelse i Jay-Z:s liv där han år 1994 blir stoppad på motorvägen av en polisbil. Rapparen menar att han blev utsatt för ett påhittat brott som skämtsamt brukar kallas Driving While Black (DWB). Då han som förare inte begått något trafikbrott misstänker han att blir stoppad enbart på grund av sin hudfärg. Den enkla raden ”Are you carryin’ a weapon on you, I know a lot of you are beskriver tydligt vilken sorts polis som rapparen blivit stoppad av. Temat för låten 99 problems är alltså det man på engelska kallar för racial profiling. Med andra ord: rasism.I klippet här ovanför finns en intervju med Jay-Z som själv förklarar det komiska med låten och vad han egentligen menar med att han har ”99 problems, but a bitch ain’t one”.

Trygghet genom järnrör
Men bloggen handlar om Sverigedemokraterna, så hur kommer det sig då att jag mixar ihop låten 99 problems med SD? Rasism, ”DWB”, racial profiling? Har Sverigedemokraterna någonsin sysslat med något liknande? Minns ni när den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Lars Isovaara beskyllde ”invandrare” för att ha stulit hans väska när han i själva verket slarvat bort den på en restaurang under en sen utekväll? Eller när att Kent Ekeroth skrev på sin blogg att araber drivs av hat och en önskan om döden? Eller när SD-politiker uttryckte sig vara för registrering och hat av romer?

Något som inte heller får glömmas bort är mångfalden i den korta frasen 99 SD-problem. Mångfald är ett sånt där ord som många i sin argumentation mot SD slänger ur sig utan att tänka speciellt mycket vad det egentligen innebär. Sätt mångfald i motsats till enfald, så får du en bild av ungefär vad det handlar om. Om du frågar SD om mångfald så är något de kraftigt motarbetar och desperat försöker stoppa. Just därför är titeln 99 SD-problem viktig. Låt mig bryta ner varje del i bloggens titel och härleda det bakåt.

"99 SD-problem" är en svensk översättning av en referens från en amerikansk låttext. SD är det svenska parti som under dess tidiga år kopierade det fascistiska brittiska partiet National Fronts fackla rakt av och använde den som partiets logotyp. Det svenska ordet ”problem" heter samma sak i engelskan, som fick ordet från franskans problème i slutet av 1300-talet, vilket i sin tur härstammar från grekiskans och latinets problema. Bindestrecket mellan SD och problem användes första gången av en tysk uppfinnare på 1400-talet. Siffrorna 99, precis som alla andra siffror i vårt sätt att räkna, är arabiska.

Om Sverigedemokraterna fick bestämma försvinner mångfalden. Vad har vi då kvar?

Om du inte håller med mig får du förstås gärna kommentera och förklara din syn på saken. Jag diskuterar mer än gärna ämnena jag tar upp i bloggen. Om du håller med - dela gärna vidare! Och återigen, välkommen till bloggen!

I got 99 SD problems, and blogin' about 'em ain't one

2 kommentarer: