2 sep. 2014

12. "Vad är järnrörsskandalen?"

Jimmie Åkesson har ett konstigt minne. När han intervjuades av Poul Perris i Nyfiken på partiledaren pratade Jimmie om sin uppväxt i Sölvesborg där han tydligt kunde minnas stökiga invandrargäng som orsakade bråk på gården. Något som han däremot inte kunde komma ihåg var partiets rötter i vit makt-rörelsen och rasistiska utspel under hans första tid i partiet. Nyligen kunde han inte heller minnas att de inom partiet diskuterat SD-valberedningens ordförandes kriminella bakgrund. Snacka om selektivt minne. Det som passar i efterhand kommer Jimmie ihåg, och allt det otäcka har han praktiskt nog en förmåga att snabbt glömma bort.

Inför valet 2014 blir Jimmie Åkesson utfrågad i SVT och några av partiets alla skandaler kommer upp till diskussion. Utfrågarna frågar vad det beror på att partiet varit så förföljt av skandaler genom åren. Järnrörsskandalen kommer på tal men plötsligt visar det sig att Jimmie inte har en blekaste aning om vad detta är för händelse.


Anna Hedenmo: Alla minns vi järnrörsskandalen. Det händer saker i ert parti som får människor att verkligen häpna.
Jimmie Åkesson: Men vad är... men snälla berätta... vad är järnrörsskandalen för nånting?
Hedenmo: Ja, det vet väl du vad det var?
Åkesson: Nä jag... så...jag... nä men.. förklara vad som avses...

Vi ska komma ihåg att det här var skandalen som Jimmie själv i en presskonferens efter att den uppdagats sa sig vara djupt besviken på vad som kommit fram och kallade dagen för: "Om inte den värsta dagen, så en av de värsta dagarna i mitt politiska liv". Bara i de fyra största svenska tidningarna skrevs under de tre dagarna då skandalen uppdagades över 300 000 tecken i sammanlagt över hundra artiklar, enligt en uppsats i ämnet. Järnrörsskandalen var alltså knappast en liten strunthändelse som en partiledare kan glömma bort mindre än två år senare.

Efter utfrågningen fick Jimmie följdfrågor om vad han menade med att han inte visste vad järnrörsskandalen var för nånting. Han svarade att järnrörsskandalen var ett "avslutat kapitel från honom". Soran Ismail, som blev verbalt påhoppad på de tre sverigedemokraterna under järnrörsnatten, kommenterade detta uttalande genom Twitter på följande sätt:På vilket sätt känner Jimmie att partiet avslutat detta kapitel? Att partiet tagit ansvar, bett om ursäkt, kickat ut de inblandade personerna och på så sätt gått vidare? Nja, vad har egentligen hänt med de tre inblandade politikerna i järnrörsskandalen? Vi tar en närmare titt.

Erik Almqvist
Erik Almqvist
Partiets konsult
Uppdrag i SD: Ekonomisk-politisk talesperson, riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen och i partiets verkställande utskott.

Delaktighet i järnrörsskandalen: Sagt till Soran Ismail att han "beter sig som en babbe", "argumenterar som en liten fitta" och att Sverige inte är hans land. Sagt "skit i den här lilla horan" åt en kvinna. Sagt "blatte-lover" åt en berusad man. "Försvarat sig" med ett järnrör i händerna.

Hände då: Fick avgå från partiuppdrag efter järnrörsskandalen. Ombads "fundera över sin roll som ledamot i Sveriges riksdag".

Hände sen: Lämnade riksdagen i februari 2013, fyra månader efter skandalen uppdagades (med fullt riksdagsarvode under tiden), och twittrade: "Att jag nu lämnar riksdagen betyder alltså inte att ni blir av med mig om ni trodde det ;)". Anlitas numera istället som konsult av partiet. SD:s helägda mediabolag Samtid&Framtid AB betalar omkring fyra miljoner åt Erik Almqvists företag Mediakonsulterna Europa AB (registrerades i januari 2013) för att han ska hjälpa partiet med strategier inom media och kommunikation, samt skriva tal, artiklar och annonser. Bor numera i Ungern, som av en händelse råkar ha betydligt lägre skatt än Sverige. Alltid skönt att slippa svensk skatt när man precis blivit tilldelad ett stort konsultarvode på fyra miljoner...

Kent Ekeroth
Kent Ekeroth
Fortfarande riksdagsledamot
Uppdrag i SD: Rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot och ledamot i flera av riksdagens utskott.

Delaktighet i järnrörsskandalen: Filmade hela järnrörsskandalen. Sa "jag gör vad fan jag vill, fattar du? Backa!" och knuffade en kvinna mot sidan av en bil. "Försvarade sig" med järnrör i handen.

Hände då: Lämnade uppdraget som partiets rättspolitiske talesperson och sina utskottsarbeten (i justitieutskottet, utrikesutskottet och EU-nämnden). Tog en kort "time out".

Hände sen: "Time outen" varade i en vecka. Sitter fortfarande kvar som riksdagsledamot för partiet. Återfick av partiet sin plats i EU-nämnden två månader senare och i utrikesutskottet tre månader senare. Numera även utsedd att sitta med i näringsutskottet, skatteutskottet och i Nordiska rådets svenska delegation. Författade tillsammans med partiets nye rättspolitiske talesperson (sin egen efterträdare Richard Jomshof) partiets nya kriminalpolitiska program, där partiet bland annat skriver: "Det är statens viktigaste uppgift att garantera medborgarna trygghet och säkerhet. Brottsoffers och potentiella brottsoffers intressen måste sättas före brottslingarnas." Partiet vill alltså att medborgare ska känna sig trygga på gatan och inte behöva vara rädda för att bli utsatta för kränkningar, hot eller våld med tillhyggen (t.ex. järnrör).

Christian Westling
Christian Westling
"Stolt sverigedemokrat och aktiv medlem"
Uppdrag i SD: Ledamot i SD:s utrikespolitiska råd och suppleant i styrelsen för SD Stockholm

Delaktighet i järnrörsskandalen: Sagt åt en berusad man "Lär dig prata svenska. Prata svenska för fan" och "Bete dig som en svensk". Provocerat samma man att börja slåss: "Slå då! Slå då!". Kallat mannen "vilken jävla liten wigger". "Försvarat sig" med ett järnrör i händerna.

Hände då: Hoppade självmant av sina uppdrag inom partiet.

Hände sen: Fortsatte efter avhoppet som en "stolt sverigedemokrat och en aktiv medlem". Ställde upp som kandidat för partiet i EU-valet. Blev inbjuden av partiet att sitta på första raden under utfrågningen av Jimmie Åkesson i SVT bredvid SD Stockholms ordförande Christoffer Dulny. Samma utfrågning som Jimmie alltså frågade: "Men snälla berätta, vad är järnrörsskandalen för nånting?"

Utfrågningen i SVT där Jimmie frågar: "Vad är järnrörsskandalen?"
I förgrunden (klädd i svart) sitter Christian Westling, inbjuden till programmet av SD
Hur tycker du att Sverigedemokraterna skött hanteringen av järnrörsskandalen? Har partiet tagit avstånd från de handlingar som partiets företrädare utförde? Har partiet visat att de inte har något förtroende för de tre järnrörsmännen? Är järnrörsskandalen verkligen ett bortglömt och avslutat kapitel?

I got 99 SD problems, and "Vad är järnrörsskandalen?" is just one

2 kommentarer:

  1. Fjantig projektioner av påhittade halmgubbar: https://youtu.be/0SNdfVyhHW8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fjantig video som inte bevisar nånting.

      Radera